سه شنبه ١٩ آذر ١٣٩٨

اخبار > دکتر محمد آقایان حسینی: انسان برای بهره‌مندی از منافع زندگی جمعی، ناچار است مقتضیات عضویت در جامعه را بپذیرد

چهاردهمین جلسه از سلسله نشست های مکتب بوشهر روز یکشنبه 19 آبان با موضوع "وجدان انسانی و حقوق بین الملل" و با سخنرانی دکتر محمد آقایان حسینی در سالن جلسات سازمان مرکزی دانشگاه خلیج فارس برگزار گردید.
در این نشست محمد آقایان حسینی در خصوص مهمترین معانی و مفاهیمی که در طول تاریخ در بنیان های فکری و ادیان برای وجدان ذکر شده است مطالبی را ارائه و با طرح این سوال که وجدان از چه ماهیتی برخوردار است، از ترکیب روانشناسی و زیست شناسی اجتماعی نتیجه گرفت که اساسا وجدان از جنس عقلانیت درون اجتماعی است.
وی افزود: انسان برای بهره‌مندی از منافع زندگی جمعی، ناچار است مقتضیات عضویت در جامعه را بپذیرد و درک این مقتضیات در قالب وجدان اتفاق می افتد. وجدان قواعد ساده همکاری را به سمت ایجاد قواعد همبستگی سوق می‌دهد و مفاهیم جدیدی تولید می کند که همه از نهادها و ارکان حقوق محسوب می شوند.
این پژوهشگر حقوق سپس بر اساس ترکیب ویژگی‌های اخلاقی وجدان و علوم تجربی به ادیان که همواره نقش تحریک وجدان و تامین خوراک دستگاه عقلانی آن را برعهده داشته اند و دعوت به خیر کرده اند، اشاره نموده و با شرح نحوه عملکرد وجدان در جوامع بدوی، پدیداری حقوق و حقوق بین الملل را به بحث گذاشت .
دکتر آقایان حسینی ادامه داد: وجدان آنگاه که انسان را بماهو انسان و فارغ از تمایزات از یکدیگر مورد توجه قرار می‌دهد، وجدان انسانی را تشکیل می دهد که منبع معرفتی حقوق بشر و آزادی های بنیادینی است که در اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب 1948 مجمع عمومی سازمان ملل متحد، شناسایی شده اند.
دکتر آقایان حسینی در پایان سخنان خود به شرح دیگر کارکردهای وجدان انسانی نقش قابلیت عقلانی در عمومی سازی حقوق بین الملل و تکامل اجتماعی جامعه بین المللی به اجتماع بین المللی پرداخت.

١٢:١١ - دوشنبه ٢٠ آبان ١٣٩٨    /    شماره : ٢٧٧٠    /    تعداد نمایش : ١٠٥